Activiteiten

De familievereniging geeft jaarlijks een familiekroniek uit en organiseert jaarlijks een familiedag, die bestaat uit een jaarvergadering en een informeel gedeelte. De geschikte locatie van die dag wordt gezocht door een speciale reiscommissie. In het verre verleden was dat vaak een dierentuin of een pretpark, om ook de jongste Idema’s te vermaken. Een boottocht bleek door de jaren heen een succesformule voor familiedagen. De laatste jaren is de familiedag gehouden op een historisch interessante locatie.

Wilt u de volgende familiedag niet missen?
Neem dan contact op met de secretaris van onze vereniging.

Familiedagen

Mei 2024 bezochten we tijdens de familiedag het Jopie Huisman museum in het Friese Workum en het belendende etablissement Folkerts. In wat Jopie zelf zijn ‘kathedraal van zijn kunst’ noemde, kregen de deelnemers aan deze dag een inkijkje in het leven en werk van Jopie Huisman, van origine huisschilder en plateelschilder en natuurmens. Hij was autodidact en experimenteerde met diverse stijlen; eerst schilderde hij vooral zijn omgeving en de natuur, later werden zijn werken steeds realistischer. Uiteindelijk werden lompen zijn grote inspiratiebron en schilderde hij uitgewoonde kleding van mensen aan de zelfkant van de samenleving. Zo realistisch dat je de voorwerpen op zijn doeken bijna aan kunt raken.

In juni 2023 werd de familiedag gehouden in het openluchtmuseum Het Hoogeland in het Groningse wierdendorp Warffum. Hier kon een kijkje worden genomen in verschillende gebouwen op het museumterrein om te ervaren hoe de mensen vroeger woonden en werkten op het platteland van Noord-Groningen, zo’n honderd jaar geleden.

In 2022 was het Drentse brinkdorp Roden de locatie van de familiedag. Naast het vergaderen en bijpraten konden de deelnemers meedoen aan een rondje rondom de karakteristieke Brink van Roden met de Catharinakerk, het Scheepstra Kabinet en Havezate Mensinge.

In 2019 werd de familiedag gehouden in Joure. In het Museum in Joure doken de deelnemers onder in de historie van een verrassend maakmuseum, bestaande uit een Koffie & Theefabriek – de bakermat van Douwe Egberts en Pickwick – een Friese Klokkenmakerij, authentieke Drukkerij en fotogenieke Metaalfabriek. Het museum ligt op een monumentaal industrieterrein, in het centrum van Joure.

In 2018 doken we na de vergadering in het verhaal van het vlechten en de vlechtindustrie in Noordwolde en omstreken, in het Nationaal Vlechtmuseum. Noordwolde staat bekend als ‘het vlechtdorp van Nederland’. Het museum houdt de herinneringen aan vervlogen tijden levend. Toen bouwden de inwoners voor zichzelf een bestaan op, door gebruik te maken van de natuurlijke grondstoffen uit de omgeving, waaronder wilgentenen. Later kwam hiervoor het rotan in de plaats. Hieruit ontstond een omvangrijke industrie. Honderdduizenden rotan stoelen verlieten jaarlijks het dorp. Aan deze industrie kwam een einde in het begin van de jaren ’90 van de vorige eeuw door exportbeperkingen voor rotan vanuit Indonesië.

In 2017 voerde de familiedag ons langs onze voorvaderen in Garnwerd, Oostum en Aduard. Na de jaarvergadering in ‘Garnwerd aan Zee’ bezochten we de kerken in Garnwerd en Oostum, beiden verbonden met onze voorvader Johannes Idema. In Aduard hebben we ons verdiept in de historie van de cisterciënzer Sint Bernadusabdij, volgens onze gids tussen de 12e en 16e eeuw ‘de multinational van de middeleeuwen’ in het Noorden van Nederland. In het klooster woonden en werkten 80 koorbroeders, 600 tot 700 lekenbroeders en duizenden mensen ‘leefden’ van het klooster. Naast de Abdijkerk, de voormalige ziekenzaal en het enige overblijfsel van het enorme kloostercomplex liggen predikant Petrus Idema en zijn vrouw begraven. Eenmaal in de kerk waan je je met een beetje fantasie in de ziekenzaal in l’Hôtel de Dieu in Beaune. Die zaal heeft een vergelijkbaar houten plafond met rijkelijk versierde steunbalken. En dan te bedenken dat dat plafond tientallen jaren verborgen heeft gezeten achter houten platen, toen de kerk nog voor allerlei andere doeleinden werd gebruikt, onder andere als school.

In 2016 stapten we na de vergadering aan boord van het motorpassagiersschip de Singel Prinses, van origine een Amsterdamse rondvaartboot, voor een stadsrondvaart door de singels van Harlingen. De kapitein vertelde al varend door de singels o.a. over de herkomst van het lied ‘Ta-ra-ra boemdijee, die dikke dominee’. We passeren het woonhuis van weerman Piet Paulusma, leren het verschil tussen het Friese ‘t ken nêt (niet) en Groningse ’t ken net (net wél), en horen bij de zakkendragersteeg, waar in het verleden de zakken werden gewassen, dat ‘zakkenwasser’ vroeger een beroep was. Een leerzaam dagje.

In 2015 stapten we terug in de glorietijd van vesting Bourtange; 1593 tot 1851. De dienstbode van kapitein Prot vertelde de roddels en de historie van het dorp, over de officierslogementen (nu horeca), de soldatenonderkomens, de kerk, de molen en de synagoge uit 1842, de enige nog langs de Nederlandse-Duitse grens. Op ontdekkingstocht door het dorp bleek uit een gevelsteen dat J.J. Idema in 1869 betrokken was bij de herbouw van de kerk en kon je je behoefte doen op een gerief boven de gracht. Hygiëne van een paar eeuwen geleden. In een waterig zonnetje genoten we van we ons afsluitende borreltje op het terras van ’t Oal Kroegje.

In 2014 bezochten we na de vergadering de kassen van de Orchideeënhoeve in Luttelgeeest. Via de Maleisische tuin naar orchideeëntuin met vele soorten orchideeën in hun natuurlijke habitat, koi-karpers, schildpadden en meervallen. In de Lorituin kwamen de nieuwsgierige, kleine felgekleurde papagaaitjes kijken of je wat nectar voor ze te snoepen had. Voor je het wist stond je er met één op je hoofd, schouder of arm. In de Vlindertuin heerste serene rust na het gekwetter van de Lori’s, terwijl er toch honderden vlinders rondfladderen. Veel bekijks trok de leguaan in deze kas; ondanks zijn uiterlijk een magneet voor fotografen. Er gingen heel wat orchideeën mee naar huis.

In 2013 doken de familieleden in de historie in het Oude Ambachten en Speelgoedmuseum in Terschuur; een uit de hand gelopen hobby van eigenaar Kees Bakker. Het museum bestaat uit twee verdiepingen volgepakt met jeugdsentiment. Er waren veel hoekjes ingericht met spulletjes uit de oude doos, waardoor je werkelijk terug stapte in de tijd. Dit leverde ook flink gesprekstof op met familie en niet-familie, want in de ban van wat je zag, maakte het niet meer uit met wie je over vroeger stond te praten. Beneden in het winkeltje kochten diverse familieleden een herinnering in een poging de vele opgedane indrukken vast te houden.

In 2012 vierden we ons 50-jarig jubileum. Op 27 oktober 1962 werd de vereniging opgericht; reden voor een speciale familiedag in dit jaar. Op 1 september verzamelden we in het Elanderhus aan het meer in Paterswolde. Na de vergadering maakten we een cultureel uitstapje naar de Buitenplaats in Eelde en we sloten deze feestelijke dag weer af op de plek waar we begonnen; hier stond een Scandinavisch buffet voor ons klaar.

Jaarvergadering

Vaste prik op de familiedag is de jaarvergadering; het meer officiële gedeelte dat 1 tot 2 uur in beslag neemt. Het bestuur en de leden bespreken een aantal vaste punten zoals ingekomen stukken, de notulen van de vorige jaarvergadering, het financiële verslag, bestuurswijzigingen, de familiekroniek en de nieuwe genealogische gegevens. Op die vergadering worden ook voorstellen gedaan voor de locatie voor de familiedag van volgend jaar. Na een uitgebreide lunch neemt het gezelschap deel aan een excursie, rondleiding boottocht, stadswandeling of een andere educatieve activiteit. Tijdens die activiteit of daarna  is er ruim de gelegenheid voor sociale contacten met oude en nieuwe familieleden.

Ook een familiedag bezoeken?
Word lid voor 25 Euro per jaar en u krijgt in april automatisch de uitnodiging voor de familiedag, die meestal in mei plaatsvindt. Wilt u lid worden?