Fragment kroniek 2010

ONVERWACHTE ONTMOETING

In maart 2010 kreeg de redacteur van de familiekroniek een brief toegestuurd ‘met een waargebeurd verhaal, wat misschien wel geschikt is voor plaatsing in de Idema-familiekroniek’. Nou is bijna elk verhaal dat over Idema’s gaat of door Idema’s is geschreven geschikt voor de kroniek. Maar dit verhaal kent twee kanten.

De kant van Tine Idema en Dick van der Linde uit Apeldoorn:

Het gebeurde op een mooie herfstdag in november 2009. Wij, Tine Idema (85 jaar) en echtgenoot Dick van der Linde (87 jaar) wandelden op één van de mooiste wandelpaden van ons Nationaal Park ‘De Hoge Veluwe’. We genoten van de serene rust, de fraaie herfsttinten en nog zoveel meer. Tijdens deze wandeling werd ons door de bestuurder van een achteropkomende scootmobiel ge-vraagd of hij ons mocht passeren, wat daarna geschiede. Iets verder op namen wij plaats op één van de banken om ook zittend van de mooie omgeving te genieten.

kroniek2010_1Iets verderop zagen wij de bestuurder van de ons gepasseerde scootmobiel foto’s maken. Daarna kwam hij naar ons toe. Hij vertelde ons dat hij onder andere landschapsfotograaf was en vroeg ons of hij van ons aan de rugzijde een foto mocht maken. Aldus geschiedde. Onze nieuwsgierigheid was gewekt.

We vroegen hem of we het resultaat van zijn fotograferen mochten zien. Daarbij bleek dat hij ook een gemaakt had van onze rugzijde voordat hij ons was gepasseerd. De volgende vraag ligt dan voor de hand. Is er een mogelijkheid dat wij deze foto’s kunnen verkrijgen.

“Heeft u internet?”

“Nee, wij hebben geen computer, maar wij hebben wel een broer Renger Idema, eveneens woonachtig in Apeldoorn, die wel over dit wonder van techniek beschikt.”

De onbekende fotograaf vond nu de tijd gekomen om zich voor te stellen. We kregen een keurig kaartje met daarop al zijn gegevens; Marten A. Th. Idema, woonachtig te Ede, enzovoort.

Tine was meteen reuzenieuwsgierig. Een Idema, zou het kunnen zijn dat hij van het bestaan van de Idema-vereniging afwist?

Nou dat wist hij. Hij was al jaren lid, had zelfs eens gelogeerd bij Henk Idema in Assen, de broer van Tine, die jarenlang voorzitter was en nu erevoorzitter.

Door de welwillende medewerking van Marten Idema en het technisch vernuft van Tineke en Renger Idema, zijn wij nu in het bezit van twee prachtige foto’s van Marten, door hem voorzien van een passend bijschrift.

Uiteraard hebben wij ondertussen ook de prachtige foto-expositie van Marten in het museum Museonder in het park Hoge Veluwe bezichtigd.

Eerder al mailde Marten A. Th. Idema uit Ede zijn kant van dit verhaal:

Kortgeleden was ik op de Hoge Veluwe om afspraken te maken over mijn foto-expositie in het Museonder. Na het gesprek ben ik er uiteraard – het was mooi weer – even met camera en scooter op uit gegaan. Even verder op een wandelpad haal ik een ouder echtpaar in. We zeggen elkaar goedendag en ik rijd een ander pad in.

Een poosje later, nadat ik een prachtig ven ben rondgereden, zie ik het echtpaar zitten op een bankje. Genietend van het prachtige uitzicht en de kleuren van het landschap.

Ergens komen ze me bekend voor. Maar ik weet niet waarvan…

Ik vraag om een foto te mogen maken met hen in de voorgrond, maar dan van achteren. Met mensen in de compositie krijg je diepte in het landschap en versterk je een landschapsfoto. De lichtval was op dat moment ook erg mooi.

kroniek2010_2

Nadat ik een paar opnames had gemaakt, ging ik tussen hen inzitten en liet de foto’s zien. Daarbij vroeg ik of ze een computer hadden, zodat ik hen de foto’s kon sturen. Dat was niet het geval. “Wij zijn al 85 en beginnen daar niet meer aan” zo zei de man.

“Maar mijn kinderen weten er wel raad mee” (die ‘kinderen’ waren (schoon)broer Renger en schoonzus Tineke, redactie).

Daarop gaf ik hem mijn visitekaartje met de vraag of zijn dochter (Tineke, redactie) mij een mailtje wilde sturen, zodat ik de foto’s kon toesturen.

Hij keek naar het kaartje, Toen weer naar mij.

“Idema??”, zei hij. “Maar zo heet mijn vrouw ook. Zij is een zus van Henk Idema uit Assen. Bent u dan ook familie?”

Ik zei: “Wis en waarachtig. Henk ken ik natuurlijk ook. Sterker nog, ik heb er wel eens gelogeerd. En nu weet ik ook waar wij elkaar van kennen. Van één van de familiebijeenkomsten.” Dat bleek inderdaad waar. Een paar jaar geleden hadden we elkaar getroffen op de familiedag op de Hoge Veluwe.

Lees meer over het fotowerk en bekijk de prachtige foto’s op de website van Marten Idema: www.mioculus.nl